maanantai 27. lokakuuta 2014

Markkinointivallankumous!

Saimme muutama viikko sitten tehtäväksi hankkia käsiimme jokin markkinointia käsittelevä kirja ja esitellä se luokassa. Kuten arvata saattaa, kaikkien ensireaktio oli;  Eiih, onko pakko, se on niiiin tylsää!

Opettaja suositteli hankkimaan jonkin Jari Parantaisen teoksen, joita on esimerkiksi
Sissimarkkinointia
Pölli tästä
Tuotteistaminen ja 
Gurumarkkinointi
(viimeisin on kirjoitettu yhdessä Antti Apusen kanssa)

Noh, eihän siinä auttanut muu kuin lompsia kirjastoon ja katsoa mitä olisi saatavilla.. Sain käsiini kaksi teosta; Gurumarkkinointia ja Tuotteistaminen ja aloin kahlata niitä läpi.


Yllätys oli suuri, kun huomasin etteivät nämä kirjat olleetkaan tylsiä, vaan suorastaan provokatiivisia ja erittäin mielenkiintoisia. Tosin Gurumarkkinoinnin kannessakin lukee että Keittiöpsykologiaa insinööreille,  joten joku olisi voinut vaikka aavistella otteen olevan hieman rennompi kuin perinteisessä markkinointia käsittelevässä oppikirjassa...

"Insinöörin menestys ei riipu siitä, miten hyvä hän todella on. 
Pelin ratkaisee se, miten hyvin hän osaa kertoa, miten hyvä hän on."
-tässäpä vielä hieman treenattavaa...

Kirjassa kerrotaan muun muassa haloilmiöstä, eli siitä kuinka yleisvaikutelma peittää todelliset ominaisuudet alleen. Näin ollen alennusmyynnistä ostettu älyjuoma ei vaikutakaan, viinin makunautinto määräytyy hintalapun mukaan, sää vaikuttaa pörssikursseihin ja painava tuote tuntuu kevyttä laadukkaammalta.
-hmm, eli ei muuta kuin myymään kalliita tuotteita auringonpaisteeseen ja jollakin painavalla täytettynä.

Kirjaa oli verrattain helppo lukea ja vaikka moni asia oli jo entuudestaan tuttua, oli oivaltavaa käsitellä niitä tässä yhteydessä. Montaa asiaa tulee tietysti tehtyä jo ihan alitajuisestikin, mutta omista ja varsinkin asiakkaiden vaikuttimista on hyvä olla kartalla jos aikoo tällä (tai millä tahansa muulla) alalla menestyä..

Tuotteistaminen-kirjassa Parantainen antaa ohjeita siitä, kuinka rakentaa palvelusta tuote 10 päivässä. Tuotteistamista tarvitaan siihen, että saa oman palvelubisneksensä erottumaan muista ja jotta toiminta olisi sujuvaa eikä riippuvainen yhdestä kaiken osaavasta superihmisestä. Mitäs sitten tapahtuu jos tämä superosaaja vaihtaakin työpaikkaa tai sairastuu? Hyvin tuotteistettu palvelu pystyy jatkumaan hyvän dokumentaation ja monistumiskykynsä ansiosta.

Hyvin tuotteistettu palvelu on helpompi ostaa, ominaisuuksiltaan vahvempi, tehokkaammin myytävissä ja markkinoitavissa sekä helpommin monistettavissa kuin pelkkä palvelu.

Luin kirjat juuri oikeassa järjestyksessä, sillä Gurumarkkinointi oli suorastaan sarkastinen kuvaus asiakkaan käyttäytymisestä, joka antoi hyvän alkuinnostuksen aiheeseen. Kun näin oli saatu heräteltyä mielenkiintoni, eteni seuraava teos käytännön tasolle, kuinka palvelua oikein tuotteistetaan. Eli myyntipuheet upposivat tässäkin tapauksessa, mielenkiintoinen tarina toimii paljon paremmin kuin tilastot ja faktat. Onkin tutkittu, että 63% yleisöstä muistaa esityksen tarinat, mutta vain 5% pystyy palauttamaan mieleensä tilastofaktaa.

Niin. Että sellaista tällä kertaa.

-Hanna-Kaisa-
1 kommentti:

  1. Tää nyt ei ihan tähän ihan yks yhteen liity, mutta mä ainakin oon painiskellu ikkunankunnostuksessa sen hinnottelun (ja tietty sillon myös tuotteistamisen(?) kanssa.) Jotenkin tuntuu, että tollasta perinteisistä käsitöistä on niin vaikee (muka?) saada edes mitenkään järkevää tuntihintaa, mutta onko vika markkinoinnissa, vai kuluutturissa, vai molemmissa? Netissä joku just laski villasukille hintaa http://karkelonkutomo.wordpress.com/2014/10/07/arvostakaa-villasukkianne/.. Ja mietin samalla paljonko ite sitten maksaisin, tai oon maksanu villasukista. Joo, osaan tehdä ne myös itse, mutta osaanhan mä montaa muutakin asiaa, joiden tuottamisesta silti maksan...

    Mutsiis, mä jo tuolla fb:ssa ehdotin, että josko sä sitten oman firmas yhteydessä hoitasit munkin markkinoinnin ja brändäyksen ja oman uskon siihen, että kästyöammatillakin saa tienata enemmän kun sen 400e/kk mitä tolla villasukkalaskennalla...

    VastaaPoista